Beteende och känsloliv – Hur är och mår en häst?

När det kommer till en häst delas de ofta in i tre huvudgrupper, nämligen kallblod, varmblod och ponnys. Varmblod är lämpliga att använda inom ridsport, medan kallblod ses mer som arbetshästar. När hästen först uppkom för 50 miljoner år sedan var den inte högre än 30 centimeter. Den har sedan dess utvecklats till vad den är idag. Kallblodshästen är känd för att vara lugn och har en tjock tagel, pannlugg samt svans. De har även skyddshår kring hovarna. Nordsvensken är en känd kallblodsras.

Varmblodshästen har en ädlare kroppsbhästyggnad än kallblodet och ett mycket livligare temperament. Även halvblodshästar och fullblodshästar räknas som varmblod. I Norden finns enbart två varmblodshästar bevarade och dessa är islandshästen och den norska nordlandshästen.

En häst kan ha varierat bettende

Hästarna varierar i beteende från hur de är avlade, det vill säga om de är varmblod eller kallblod. Det är dock inte enbart detta som spelar roll. Hästen är även ett flyktdjur och detta är någonting som de som sysslar med hästar måste ta med i beräkningen. Hästen behöver även se dig som en ledare för att må bra, men du behöver även respektera den och om hästen inte agerar som du vill behöver du ta reda på orsaken. Hästar är intelligenta djur och det finns alltid en anledning till att de gör som de gör.

Hästar är flockdjur och när de lever vilt lever de i flockar med ett ledarsto, en hingst och ytterligare ett antal ston. En häst behöver sin flock för att överleva. Därför kan även tama hästar känna sig vilsna när de är ensamma. Det finns alltid en häst som håller vakt även bland de tama hästarna och det syns framförallt i sommarhagarna. När man tar hand om sin häst och lyssnar till dess behov mår den bra. Det krävs dock erfarenhet för att se skillnad på en stressad häst och en häst som gör något för att den själv vill det. Om du lär dig skillnaden får du välmående hästar.