Travsport i Sverige

Inom den svenska travsporten är dtravsportet hästen som är huvudaktören. Sverige har cirka 850 tävlingsdagar inom travsport varje år och det är en stor folksport. För den som älskar sporten finns det någonting att se på varje dag och den oändliga variationen tar aldrig slut. Det engagerar människor från alla delar av landet och det är inte bara hästarna, utan även spänningen och gemenskapen som skapar delaktigheten inom travsporten. De 900 tävlingsarrangemang som sker varje år i Sverige drar totalt 1,2 miljoner besökare varje år.

Den svenska travsporten finns utbredd på totalt 33 banor i Sverige. Den nordligaste är idag Bodentravet, medan Jägersro är den sydligaste. Det är alltså utbrett i hela landet och det anordnas även tävlingar utan spel som kallas för bygdetrav. Dessa sker ofta på mindre landbanor samt sjöisar. De 33 banorna får anordna spel och det öppnar möjligheten för spelintresserade att satsa pengar på hästarna. Om du inte känner dig redo för att satsa pengar på hästar kan du prova på att spela casino online. Det finns ett stort utbud av spel i olika svårighetsgrader.

Varmblodiga och kallblodiga hästar i travsport

Idag tränas totalt 18 000 travhästar i Sverige. Det tävlas med två typer av hästraser, nämligen varmblodiga och kallblodiga. Man tävlar inte alls eller väldigt sällan med ponnyer. Varmblod och kallblod skiljer på hästarnas egenskaper och har i grund och botten ingenting med temperatur att göra. Kallblod är lugnare hästar medan varmblod är livliga hästar. Kallblod används främst i norra Sverige medan varmblod i övrigt dominerar i Sverige.

Den svenska travsporten håller världsklass och räknas tillsammans med USA och Frankrike som världens främsta nation inom travsport. De svenska hästarna, tränarna och kuskarna firar stor framgång runt om i världen och den svenska travsporten är väldigt stor. Om man därför vill spela på hästar är det ett framgångskort att satsa på svenska hästar, samtidigt som du förstärker den nationella känslan. Om du besöker ett trav kan du vara säker på att hästarna som du ser där är bland de bästa i världen.